Karriermenedzser

Csináld amit szeretsz!

ISKOLATÁSKA ÖLTÖNYHÖZ: ezeket a hibákat kerüld el egy állásinterjún 

Tombol a munkaerőhiány, mégsem vesznek fel mindenkit mindenhová. Minimálbéres melót könnyű találni, de mi a helyzet az olyan helyekkel, ahol érdemes is dolgozni? Íme pár hiba, amit ha elkerülünk növelhetjük a sikeres állásinterjú esélyét. 

An_Ode_to_Backpack_Suit_Guy_by_primatage.jpg

Tájékozatlanság

Tegyük fel, hogy megfelelő a szakmai tudásod. Megvannak a képesítéseid, szakmailag rátermett vagy a feladatra viszont semmit nem tudsz a cégről. Sajnos ezzel az aprósággal máris radikálisan csökkentetted az esélyeid. 

Személyes beszélgetésnél könnyen kialakulhat, hogy egyszerűen elbeszéltek egymás mellett. Tanulni, képesítéseket szerezni, készségeket elsajátítani évek kérdése ne tedd tönkre azzal, hogy nem végzel el egy rövid kutatást. 

  • Beszélgess az alkalmazottakkal, a lehetséges kollégákkal 
  • Nézd meg a cég facebook oldalát vagy weblapját
  • Ismerkedj meg a termékkel. 

Megismerkedni előzetesen a céggel nemcsak az interjún fontos, hanem egyfajta polgári attitűdöt is közvetít, ez a következő pont miatt lesz érdekes: 

Előnyös lehet az is ha felkészülsz az interjúztató személyből:

  • Az alkalmazottaktól könnyedén megtudhatod, hogy valószínűleg ki fog interjúztatni
  • Keress kapcsolódási pontokat nézd meg az instáját, a facebook adatlapját. Milyen posztjai vannak?  Lehetsz találsz olyan témát ami neked is tetszik, máris kialakul egy szimpátia! 

hs.gif

Értékrendbeli egyezés hiánya:

Ma Magyarországon egy értékes készségekkel rendelkező munkavállaló válogathat az állásajánlatok közül, sőt sokakat már a munkahelyén is megkörnyékeznek magasabb fizetést kínálva más cégek.

A vállalkozások számára ez egy nem túl kellemes helyzet, de 10 évvel ez előtt a munkáltatók használták ki kegyetlenül, hogy volt merítési lehetőségük a munkavállalókból.

A visszaéléseknek ma látjuk a következményeit, nem kellett volna:

  • Rengeteg munkavállalót minimálbérre bejelenteni, akik amúgy többet kapnak, és többet is érdemelnek.
  • Trükközni azzal, hogy megszüntetjük a munkaviszonyt majd pár hónap múlva, újra felvesszük az alkalmazottat.

Képtalálat a következőre: „child with money”

Rendben, válság volt, de most is van egyfajta válság. A munkaerő hiányát viszont a munkavállalók használhatják ki, azzal, hogy évente váltanak munkahelyet magasabb fizetésért.

Olyan céget keress amellyel tudsz azonosulni és kialakulhat a kölcsönös bizalom.

A munkáltató csak a munkád veszi meg! Fontos, hogy partneri viszonyként tekintsünk a létrejövő munkaviszonyra. Ne dobjuk oda az identitásunk.

Ápolatlanság:

Robert-Pattinson-dirty-hair.jpg

Furcsa, hogy erre fel kell hívni a figyelmet, de a képen látható színésznek sem túl ápolt a haja. Ő már megteheti mert híres színész de mi azért maradjunk az alapvető az igényes megjelenésnél.

44123855_2141960485834724_2573271505836179456_n.png

KLIKK IDE, CSINÁLJUNK EGY SZUPER KÖZÖSSÉGET! 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriermenedzser.blog.hu/api/trackback/id/tr6714309845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2018.10.20. 13:50:20

ha jó vagy a saját szakterületeden, megjelenhetsz akár egy szál alsónadrágban is - némi túlzással, persze. senkit nem érdekel, h mi van rajtad, ha meg tudod oldani a feladatot. láttatok már közelről programozót? de nem olyan átlagosat, hanem olyan igazi kockát. na, érdemes megnézni, h képesek felöltözni. mégis, válogathatnak a legjobb ajánlatokat között. és ez csak egy terület. olyan szakmákban, ahol több kell a jó megjelenésnél, nem sok embert izgat, h milyen szép öltönyöd van, meg h reggel mostál hajat.

Muhammad Balfas 2018.10.20. 14:06:56

@Szaktanár: Tipikus informatikus kezdemény: két számmal nagyobb öltöny , dzsuvás cipő, be nem tűrt ing, zsíros haj, a homlok közepén egy szép nagy érett pattanás..:)

demerson 2018.10.20. 14:19:45

Így van, az informatikus a legigénytelenebb állatfajta. Messziről látszik hogy milyen környezetben szocializálódtak. De legalább meg vannak fizetve.

fuszujka 2018.10.20. 14:36:49

@Ches Desmond: @demerson: lehet, hogy nem szólt még senki, akkor én most igen: 2018-at írunk, és rohadtul nem menő már az informatikusok ilyen 90-es évekből itt ragadt sztereotipizálása.

erkölcsi hulla 2018.10.20. 14:43:53

Tényleg tök gáz a 60000 forintos Samsonite üzleti hátizsák az inghez és zakóhoz.

Most ráébresztettél, tépem is széjjel. Veszek egy semmire se jó bőr aktatáskát inkább, belefér nem egészen 3 db A4 lap.

dr. mesterséges színezék 2018.10.20. 14:51:38

Aki még mindig azt nézi, hogy milyen kollekcióban jelenik meg a potentát, az megérdemli, hogy azt kapja, aki a kollekciójára figyel.

no.nick.today 2018.10.20. 15:44:51

Hi-hi!

A képen látható színész "ápolatlan" haján többet dolgoztak, mint amennyit a poster fodrásznál töltött eddigi élete során.

Alick 2018.10.20. 15:57:23

@erkölcsi hulla: "Tényleg tök gáz a 60000 forintos Samsonite üzleti hátizsák az inghez és zakóhoz."

Na de minek a zakó?
(kivéve, ha a dresszkód kifejezetten előírja)

Alick 2018.10.20. 15:58:24

@no.nick.today: +1
Teljesen jó az a séró.

Szaktanár 2018.10.20. 16:07:59

@fuszujka: lássuk be, azért nem teljesen alap nélküli. én látok vagy százat minden hétköznap, a nagy többség azért legalább egy inget felvesz (nem kockásat), de tényleg vannak olyan figurák köztük, akiknek adnál egy kis aprót az aluljáróban. közben meg ötször annyit keresnek, mint én :)

PiBá 2018.10.20. 16:23:01

Ennyi "okosságot"!
Dolgoztam olyan helyen, ahol érdemes. Nem a hátizsákon, az öltönyön vagy a sérón múlt, hogy kit veszünk fel, hanem a hozzáértésen és a hozzálláson (hangsúly az utóbbin).
Ha valaki felhívott volna minket, hogy ki fogja interjúvolni, részint elhajtottuk volna a fenébe, másrészt elintézte vona, hogy nagy valósznűséggel be se hívjuk interjúra.

Muhammad Balfas 2018.10.20. 17:55:40

@fuszujka: Elég sokat utazok a budai Ericsson környékén. Bőven látok ilyen arcokat.

bld 2018.10.20. 20:25:57

"A munkaerő hiányát viszont a munkavállalók használhatják ki, azzal, hogy évente váltanak munkahelyet magasabb fizetésért."

Remek tanács, bravó! Mai fiatalok ilyen értékrend szerint szocializálódnak?

Karriermenedzser

Friss topikok

Archívum

süti beállítások módosítása